Началото на всяка парламентарна сесия е заредено с надежда и повишени

...
Началото на всяка парламентарна сесия е заредено с надежда и повишени
Коментари Харесай

Румен Радев: Премиерът трябва да се явява поне веднъж месечно пред парламента

 Началото на всяка парламентарна сесия е заредено с вяра и нараснали упования. Очертава се тежка и натоварена сесия. Това сподели от парламентарната естрада президентът Румен Радев в послание към народа и Народното събрание по време на откриването на новата сесия на Народното събрание.

" Моите упования са за интензивен спор в това направление. Не може да има дейно ръководство на страната и разцвет, в случай че няма ефикасен надзор върху изпълнителната власт. Българското държавно управление е едно от дребното в Европейския съюз, които не следват управническа стратегия, утвърдена от Народното събрание. Отклонението от тази стратегия също би следвало да се разяснява от Народното събрание, както и държавното управление да дава годишен доклад пред Народното събрание. Очевидно имаме нужда от стратегия, която да задължава министър-председателят да се явява най-малко един път месечно пред Народното събрание. Отказът от надзор е оттегляне от демократичните правила и неговото възобновяване ще бъде връщане към правилата на парламентаризма. Парламентът би трябвало да пресече още тази година безконтролното харчене на остатък, без глоба от Народното събрание. Това нарушава положителните практики и е причина за корупция ", посочи държавният глава.

" Президентът няма никакви пълномощия да се намесва в законотворческия развой, само че ще изразя своето терзание, че от ден на ден закони се променят съществено с преходни и заключителни разпореждания, заобикаляйки разискването. Това внася непредвидимост и отстрани гражданското присъединяване. Очакванията от политическия развой са за повече предвидимост. Това ще увеличи доверието в политическия развой. Отдавна е назрял моментът за по-голяма самостоятелност на локалната власт посредством по-голяма децентрализация. В момента общините зависят от благоволението на държавното управление, което в доста случаи се осъществя по теснопартийни критерии. Усъвършенстването на закона за присъединяване на жителите в локалното самоуправление следва да бъде във фокуса на Народното събрание ", отбеляза Румен Радев.

България би трябвало да се трансформира с естествена европейска страна, с господство на правото, с интензивно гражданско общество, с транспарантни и отчетни институции, които да работят дейно и в полза на жителите. Времето за смяна непреклонно изтича, по този начин както изтичат на открито младите и съумели българи, по този начин както гаснат едно след други българските села. Затова моят апел е още тази парламентарна сесия да се концентрират напъните за бъдещите решения. Ако това не се случи, или апатията ще продължи, или улицата ще опустоши статуквото. Българите чакат вашите решения, приключи президентът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР